Wat is diabetes?

Diabetes type 2 is een chroni­sche ziekte waarbij de hoeveelheid bloedsuiker (glucose) in het bloed is verhoogd. Normaal regelt het lichaam deze hoeveelheid heel nauwkeurig, met het hormoon insuline.  
Bij diabetes maakt het lichaam te weinig of geen insuline meer, of het reageert niet meer op de insuline.

Als er te lang veel suiker in het bloed zit, raken alle organen, lichaamsweefsels en zenuwen aangetast. Diabetes is dan ook een ingrijpende ziekte. Snelle en goede behandeling is heel belangrijk.

Oorzaak

Diabetes type 2 kan op twee manier ontstaan:

  • de alvleesklier werkt te traag en maakt te weinig insuline aan
  • de alvleesklier maakt voldoende insuline aan, maar het lichaam reageert hier niet meer goed op.

Vaak is het een combinatie van beide oorzaken.

Klachten

Doordat het insulinekort geleidelijk ontstaat, zijn klachten vaak sluipend en wordt de ziekte pas laat ontdekt. Voorbeelden van klachten zijn veel dorst, veel moeten plassen, vermoeidheid, wondjes die slecht genezen en jeuk.
Herkent u deze klachten, ga dan voor de zekerheid naar de huisarts. Een snelle en goede behandeling van diabetes type 2 helpt problemen, bijvoorbeeld aan ogen, nieren of voeten, zoveel mogelijk te voorkomen.

Risico

Naast erfelijke aanleg loopt u meer risico op diabetes type 2 als u overgewicht hebt, weinig beweegt en vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Ook een hogere leeftijd kan de kans vergroten. Vroeger heette diabetes type 2 dan ook ‘ouderdomsdiabetes’. Tegenwoordig komt de ziekte ook steeds vaker bij jongere mensen voor.

Hoe wordt diabetes type 2 vastgesteld?

De huisarts kan via een bloedcontrole vaststellen of u diabetes type 2 heeft.

Handboek

Pharos, NHG, Voorlichters Gezondheid en ZilverenKruis Achmea hebben een handboek over diabetes samengesteld: "Ik heb diabetes, wat kan ik doen?" Het boekje geeft eenvoudige uitleg over diabetes en u kunt het bij ieder consult met uw huisarts, praktijkondersteuner of diebetesverpleegkundige meenemen. U kunt het boekje vast online doorbladeren, of vraag uw zorgverlener om het te bestellen via Pharos.