Wat is CVRM?

CVRM betekent cardiovasculair risicomanagement. Dat houdt in het verkleinen van de kans op hart- en vaatziekten. In Nederland is dit nog steeds een zeer belangrijke doodsoorzaak. Binnen het CVRM zorgprogramma werken we er samen met u aan om de kans op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk te houden.

Dit doen we door risicofactoren op tijd te behandelen. Zo wordt voorkomen dat de ziekte op een andere plaats ontstaat, of erger wordt.

Oorzaak

Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door aderverkalking (vernauwing van de slagaderen). Dit kan op verschillende manieren tot uiting komen, op verschillende plaatsen in het lichaam.
De bekendste zijn: angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct,  beroerte (CVA en TIA) en etalage- benen (PAV).

Risico

Wanneer u een hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterolgehalte heeft, loopt u grotere risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zitten hart- en vaatziekten ‘in de familie’, dan vergroot dit ook de kans. Dat wil zeggen dat uw vader, moeder, broer of zus vóór de leeftijd van 65 jaar een hart- of vaatziekte kreeg. Ziektes als diabetes mellitus (suikerziekte) en reumatoïde artritis vergroten het risico net als de verminderde werking van de nieren.

Andere risicofactoren zijn stress, te weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en overgewicht. De grootste risicofactor is roken.

De kans op een hart- en vaatziekte neemt toe naarmate u ouder wordt en als u al eerder problemen aan uw hart of vaten heeft gehad.

Wilt u weten of u risico loopt?

Wilt u informatie over wat u zelf kunt doen?