Wat is astma?

Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken.

Er zijn verschillende soorten astma, zoals allergisch astma, niet-allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk. Welke klachten je hebt en hoe ernstig die zijn, hangt af van de soort astma die je hebt. Astma is onvoorspelbaar, waardoor je het ene moment meer last hebt dan het andere.

Oorzaak?

Astma kan op elke leeftijd ontstaan. Toch begint astma bij veel mensen op de kinderleeftijd. Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit. Als één of beide ouders astma of een allergie heeft, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook. Een allergie kan geleidelijk ontstaan. Zo kan je kind pas na een aantal jaren allergisch gaan reageren. Allergische klachten verschillen vaak per persoon en per allergie.

Ben jij allergisch? Dan heb je een grotere kans om ook astma te ontwikkelen.

Andere oorzaken astma

Zit astma niet in je familie en is het bij jou dus niet erfelijk? Dan is er soms een andere oorzaak:

  • Kinderen die te vroeg geboren zijn, hebben vaker Astma of last van allergieën. Dat komt omdat de longen van een baby die te vroeg geboren is nog niet “af” zijn. De longen hebben dan een achterstand die niet meer in te halen is.
  • Baby’s hebben meer kans op astma als de ouders roken tijdens de zwangerschap.
  • Heeft een baby een laag gewicht als hij geboren wordt? Of heeft hij infecties, bijvoorbeeld aan zijn longen? Dan kan dat bijdragen aan het veroorzaken van astma. Het is niet duidelijk of dat ook echt een oorzaak van astma is. Er lijkt wel een verband te zijn.
  • Sommige mensen hebben beroepsastma. Dat betekent dat ze bepaalde stoffen, zoals verf, vaak en lang hebben ingeademd. Zo is er bij hen astma ontstaan.
  • Ook luchtvervuiling kan astma en andere longziekten veroorzaken.

 

Klachten

Veel voorkomende klachten zijn:  droge hoest, piepen, verstopte neus en benauwdheid.

Hoe wordt astma vastgesteld?

Uw huisarts kan o.a. via een blaastest (spirometrie) vaststellen of u Astma heeft.

Zie ook Ik heb astma | Thuisarts.nl