Overgewicht

Mensen met overgewicht zijn te zwaar in verhouding tot hun lengte. Dit komt omdat er teveel overtollig vet in het lichaam is opgeslagen. En dat komt meestal omdat het lichaam meer voeding binnenkrijgt dan het nodig heeft.
Te veel, ongezond eten in combinatie met te weinig bewegen vormt de belangrijkste oorzaak voor overgewicht. Daarnaast speelt erfelijke aanleg mogelijk een rol.

Afvallen

Als u te zwaar bent, wordt u sneller kortademig en moe. U krijgt moeite met bewegen.
Iemand met overgewicht heeft meer kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, galstenen, verschillende soorten kanker en diabetes mellitus 2.
Met een gezond gewicht bent u fit en voelt u zich lichamelijk en psychisch beter.  Ook hebt u veel minder kans op ernstige aandoeningen.  Wanneer u 5 tot 20% minder weegt, heeft dit direct een gunstig gevolgen. Wilt u afvallen, kijk dan bij bewegen en voeding.

Overgewicht of obesitas

Of uw gewicht bij uw lengte past, wordt bepaald door de Body Mass Index (BMI). U kunt dit zelf uitrekenen met de BMI-calculator. Een BMI van boven de 25 wijst op overgewicht. Is de BMI hoger dan 30, dan is er sprake van obesitas (extreem overgewicht).

Naar de huisarts?

Hebt u overgewicht en wilt u hier iets aan doen? Neem dan contact op met uw huisarts. Hij of zij kan u helpen om er iets aan te doen. Als het nodig is schakelt de huisarts daarbij de praktijkondersteuner, diëtist of psycholoog in.

Meer informatie?

Overgewicht thuisarts

Overgewicht bij volwassenen  
Overgewicht bij kinderen 
Voedingsadvies bij overgewicht  
Bewegingsadvies bij overgewicht